BSD LOGO HEADER_CIR.jpg

ЗАШТО БЕОГРАДСКИ СТРАТЕШКИ ДИЈАЛОГ?

Београд је током 20. века био поприште великих оружаних сукоба, али и град међународног дијалога. Нажалост, у сенци ратних страхота које је град претрпео у два светска рата као и током НАТО бомбардовања 1999. године, остала је чињеница да је Београд био, на пример, домаћин прве Конференције невсрстаних 1961. године, али и другог заседања КЕБС 1977-1978. године. Управо овакво историјско искуство чини да Београд данас јасно препознаје цену рата, као и вредност мира и стабилности које је могуће достићи само кроз отворену дискусију релевантних међународних представника на свим нивоима.

Од 2012. године Београд је био домаћин неколико значајних међународних скупова, попут 22. Министарског савета ОЕБС 2015. и 3. Самита шефова влада НР Кине и земаља Централне и Источне Европе, и тиме је почео да се реафирмише као важно геополитичко чвориште и место продуктивног контакта Истока и Запада. Поред тога, Београд је данас најзначајнији стуб регионалне стабилности у југоисточној Европи, промотер војне неутралности, и један од центара у којима се укршта кинески „пут свиле“ са европским коридорима.

Узимајући у обзир очигледну потребу да се превазиђе неповерење међу кључним политичким, безбедносним и друштвеним актерима у међународној арени, „Београдски стратешки дијалог“ је осмишљен у намери да се пружи макар и скроман допринос превазилажењу тренутне ситуације, кроз успостављање неутралне платформе за дијалог о најзначајнијим регионалним, европским и глобалним изазовима.

Прва конференција у оквиру „Београдског стратешког дијалога“ биће одржана 29. јуна 2017. године, у организацији БСД фондације.

Иако је протеклих година Београд био домаћин више скупова посвећених стратешким питањима, ово ће бити вероватно први пут да, наш главни град угости значајан број учесника који ће, уместо колективног монолога, отворити истински дијалог неистомишљеника о неким од горућих регионалних, европских и глобалних политичких тема.

beogradski strateski dijalog, fondacija bsd, Belgrade strategic dialogue, белградский стратегический диалог, dijalog, strateski, srbija, serbia, international understanding, promocija medjunarodnog razumevanja

© All rights reserved.