BSD LOGO HEADER_CIR.jpg

О КОНФЕРЕНЦИЈИ

Београдски стратешки дијалог, на конференцији која ће бити одржана 10. и 11. новембра у Београду, наставља да трага за одговорима на кључна политичка и безбедносна питања данашњице, како на глобалном, тако и на регионалном плану. 

 

Конференција ће бити прилика за сусрет еминентних академских стручњака за међународне односе из САД и Русије, који ће разговарати о свету на прагу нове мултиполарности и променама које ће из тога неминовно проистећи. Први дан конференције биће прилика и за разговор о мигрантској кризи као једном од највећих политичких и безбедносних изазова региона и начинима да се изнађу дугорочни одрживи одговори на проблем који ће још задуго бити једна од најосетљивијих међународних тема у Европи и шире.

 

Други дан конференције посвећен је стогодишњици потписивања Крфске декларације, којом је створен темељ за уједињење јужнословенских народа у заједничку државу, што ће бити повод за политичко-историјску рекапитулацију феномена југословенства и разматрање могућности за будућу сарадњу држава проистеклих из некадашње Југославије.

 

Биће то прилика да се у Београду окупе неки од најважнијих политичких актера у времену распада Социјалистичке Федеративне Републике Југославије, али и бројни историчари, политиколози и представници цркава. Они ће заједнички покушати да дају допринос промишљању перспектива сарадње друштава која данас егзистирају на подручју некадашње заједничке државе.

 

Београдски стратешки дијалог и на овој конференцији наставља да се руководи идејом да одговори на проблеме данашњице, били они регионални или глобални, не могу да се пронађу без узимања у обзир разлика у гледиштима и продубљивањем антагонизама оних без чије сарадње не може бити решења.

beogradski strateski dijalog, fondacija bsd, Belgrade strategic dialogue, белградский стратегический диалог, dijalog, strateski, srbija, serbia, international understanding, promocija medjunarodnog razumevanja

© All rights reserved.