top of page
BSD LOGO HEADER_LAT.jpg

O KONFERENCIJI

Beogradski strateški dijalog, na konferenciji koja će biti održana 10. i 11. novembra u Beogradu, nastavlјa da traga za odgovorima na klјučna politička i bezbednosna pitanja današnjice, kako na globalnom, tako i na regionalnom planu. 

 

Konferencija će biti prilika za susret eminentnih akademskih stručnjaka za međunarodne odnose iz SAD i Rusije, koji će razgovarati o svetu na pragu nove multipolarnosti i promenama koje će iz toga neminovno proisteći. Prvi dan konferencije biće prilika i za razgovor o migrantskoj krizi kao jednom od najvećih političkih i bezbednosnih izazova regiona i načinima da se iznađu dugoročni održivi odgovori na problem koji će još zadugo biti jedna od najosetlјivijih međunarodnih tema u Evropi i šire.

 

Drugi dan konferencije posvećen je stogodišnjici potpisivanja Krfske deklaracije, kojom je stvoren temelј za ujedinjenje južnoslovenskih naroda u zajedničku državu, što će biti povod za političko-istorijsku rekapitulaciju fenomena jugoslovenstva i razmatranje mogućnosti za buduću saradnju država proisteklih iz nekadašnje Jugoslavije.

 

Biće to prilika da se u Beogradu okupe neki od najvažnijih političkih aktera u vremenu raspada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, ali i brojni istoričari, politikolozi i predstavnici crkava. Oni će zajednički pokušati da daju doprinos promišlјanju perspektiva saradnje društava koja danas egzistiraju na području nekadašnje zajedničke države.

 

Beogradski strateški dijalog i na ovoj konferenciji nastavlјa da se rukovodi idejom da odgovori na probleme današnjice, bili oni regionalni ili globalni, ne mogu da se pronađu bez uzimanja u obzir razlika u gledištima i produblјivanjem antagonizama onih bez čije saradnje ne može biti rešenja.

bottom of page